10 December 2009

LEBIH BAIK DIAM KALAU...


Manusia berbicara setiap masa. Bicara yang baik akan membawa keselamatan dan kebaikan kepada manusia. Jika bicara tidak mengikut adabnya, manusia akan merana di dunia dan di akhirat. Di dunia akan dibenci oleh manusia lain manakala di akhirat bicara yang menyakiti hati orang lain akan menyebabkan kita terseksa kekal abadi di dalam neraka Allah SWT, nauzubillah..

Bagi mereka yang beriman, lidah yang dikurniakan oleh Allah itu tidak digunakan utuk berbicara sesuka hati dan sia-sia. Sebaliknya digunakan untuk mengeluarkan mutiara-mutiara yang berhikmah.Oleh itu, DIAM adalah benteng bagi lidah manusia daripada mengucapkan perkataan yang sia-sia.

** Hadis Rasullulah :-


[“Barangsiapa yang banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yang banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. Dan barangsiapa yang banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya"]

( RW ABU NAIM )


["Barangsiapa yang beriman kepada Alah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam"]


( RW BUKHARI & MUSLIM )


** Madah Dari Hukama:

- Banyak diam tidak semestinya bodoh, Banyak cakap tidak semestinya cerdik, kerana kecerdikan itu buah fikiran, orang cerdik yang pendiam lebih baik dari orang bodoh yang banyak cakap.

- Menasihati orang yang bersalah, tidak salah. Yang salahnya adalah memikirkan kesalahan orang..

No comments:

Post a Comment